Virágos kalauz - tippek a csokor összeállításához

Minden menyasszony szép akar lenni azon a bizonyos napon. Ennek érdekében különféle fegyvereket vetünk be. A ruha, a cipõ, a smink és a frizura mind az arzenál részei. És amikor már azt hinnénk, hogy nem lehet fokozni a hatást, akkor jönnek a virágok! Kézbe, fejre, csuklóra, hajtókára, autóra, oltárra, asztalra, láb alá és ki tudja még, hány helyre! Nem árt mielõbb tájékozódni, hogy eligazodhassunk a nagy virágforgatagban!

virag4.jpg

Személyesen vagy online vásároljunk?

 

Ez az elsõ kérdés, amit mérlegelni kell. Hogy hogyan szeretnénk a hõn áhított csokorhoz hozzájutni. Az internet nyújtotta számtalan lehetõség között már ott szerepelnek az elfoglalt hölgyek mentsvárai: az on-line virágküldõ szolgálatok. A különbözõ cégek honlapjain pontos tájékoztatást kaphatunk a részletekrõl. Így a megrendeléskor biztosak lehetünk abban, hogy milyen kompozíciót kapunk, mikor szállítják, és mennyit kell majd fizetni érte. Persze a menyasszonyok többsége még a hagyományos módszerrel választja ki a megfelelõ virágokat, személyesen tájékozódik és rendeli meg a neki legjobban tetszõ csokrot. Azonban más alkalmakra is érdemes, fõleg a kedves võlegényeknek, észben tartani ezt az egyszerûen elérhetõ, idõkímélõ lehetõséget!

 

Segítség!


Nyugi! Szerencsére van. A virágboltok felkészültek a legkétségbeesettebb menyasszonyokra is. Ha semmi ötleted, elképzelésed nincs arról, hogy milyen csokrot szeretnél, vagy csak nem tudsz dönteni, akkor nyugodtan kérd a virágkötõ segítségét! Katalógusból választhatod ki a neked tetszõ formát, színösszeállítást, virágfajtákat. Bár a boltosok tapasztalata azt mutatja, hogy a katalóguskép inkább egyfajta kiindulópont, a hölgyek fantáziája néha olyan sebesen kap szárnyra tõle, hogy alig lehet õket utolérni.

 

Illik - nem illik

 

Virág Sajnos testalkatunk nem csak a menyasszonyi ruha fazonját befolyásolja, de még abba is beleszól, hogy milyen csokrot rendeljünk! Ha a hölgy alacsony, akkor javasolt kicsi, kerek csokrot választani, mert a hosszan lelógó mögött könnyen eltûnhet a szépséges ruha, nem is beszélve magáról a menyasszonyról. A túlságosan magas, vékony hölgyeknek sem ajánlott a hosszú csokor, mert optikailag megnyújtja õket. Nekik is inkább a kerek kompozíció áll jól. A molett aráknak azonban kifejezetten elõnyös, ha a csokor nyújtott, hosszúkás.

 

Milyen virágokból legyen?

 

Virág Ebben a témában is az új korok szele fújdogál. Már nem kell szigorúan a rózsához ragaszkodni: a legtöbb csokor vegyes. Frézia, minigerbera, liliom, orchidea, nem is beszélve azokról a virágokról, amiknek egyszerû halandó nem is tudja a nevét, csak azt látja, hogy szép tömött lesz tõle a csokor. Az egyik nagy kedvenc újabban a trachelium. Ez egy kaporszerû, de nem olyan illatú, növény, apró lila, vagy fehér virágai sûrûn ülnek egymás mellett. Tökéletesen alkalmas arra, hogy a csokorba elegendõ legyen pár szálat rendelni a fõvirágból. Önmagában jelentéktelennek tûnik, mégis kihangsúlyozza bármilyen nagyobb virág szépségét, megfelelõ hátteret ad neki, és nem lesz túldíszített a bokréta. Érdemes figyelembe venni az évszakot is, mert vannak olyan virágok, amik télen csak nehezen beszerezhetõek. Manapság mindent meg lehet rendelni, csak idõ és pénz kérdése. Egy csokorban legalább három-négy féle virágot tervezzünk, ettõl a kompozíció változatos lesz. Azonban ne legyen benne több mint hét-nyolc féle, mert ez a sokféleség már megtörheti a harmóniát.

 

Mikor kell megrendelni?

 

Minimum 2 héttel az ünnep elõtt! Egyeztetés, megrendelés, leszállítás, összeállítás – ezekkel a dolgokkal számolni kell, fõleg, ha többféle kiegészítõt is szeretnétek rendelni. De túl korán sem érdemes elkezdeni a szervezkedést! Az júliusi esküvõ virágai januárban még ki sem bújtak a földbõl! Ráadásul a díszítõ csokrok összeállításához nem árt ismerni a helyszíneket is!

 

Fehér, pasztell, krém, rikító

 

A hagyományos fehér, halvány árnyalatú csokrok a legnépszerûbbek még mindig. Ám mióta a ruhákon megjelentek a különféle színek, például a fáradt mályva, a bordó, az ezüst, vagy a halványkék, azóta a csokor-fronton is fellazult a fegyelem. A lényeg, hogy illeszkedjen a ruha színvilágához. Több mindent érdemes figyelembe venni a színek megválasztásánál. Például azt, hogy ha a koszorúslányokon lesz majd virágkarkötõ vagy fejdísz, akkor annak színe illeszkedjen az õ ruhájukhoz is. A menyasszony személyisége is meghatározó. Ha úgy érzed, távol áll tõled az ibolya szerénysége, akkor bátran engedd szabadon az ösztöneidet! Ne törõdj az elvárásokkal, míg egy menyasszonyi ruha lehet botrányos, addig a világ legszínesebb csokra is kevés ahhoz, hogy nagymamád ne álljon veled szóba  többé.

Vizes oázis

 

Nos, aki a sivatagból vetõdött erre, annak elárulom, van száraz is, de azt a szárazvirágok kordában tartására használják. A vizes oázis a váza és a mikrofon szerelmének furcsa, ám felettébb hasznos gyermeke. Kis szárában pár órára elegendõ víz van, ami a fejében lévõ szivacsszerû anyag segítségével jut el a növények szárához. Ez az egyszerû, de nagyszerû találmány biztosítja azt, hogy a csokor jobban bírja majd a 40 fokos nyári kánikulát, mint Te magad! Az étterembe érve pedig ezzel a kis „mikrofonnal” együtt lehet a vázába tenni a virágot.

 

Egyéb díszek

 

Íme a lehetõségek újabb kimeríthetetlen tárháza! Võlegénynek, tanúknak kitûzõk, koszorúslányoknak karkötõ és fejdísz, autódíszítés csokorral, girlanddal, templomi virágok, szülõköszöntõ csokrok, éttermi díszek, võfély botján a bokréta, sziromszõnyeg a templom lépcsõjére… Legjobb, ha készítesz egy listát arról, milyen kiegészítõket akartok, mert akkor megrendelni is könnyebb lesz, nem marad le semmi és az árral is jobban tudtok elõre kalkulálni. A megrendeléskor mondjátok el, milyen autóról, helyiségrõl lesz szó, hogy a körülményeknek megfelelõ javaslattal tudjon elõállni a szolgáltató.

Árakról pár szóban:


Csokrok

 

Minimum: van, aki nem kerít nagy feneket a dolognak, megrendel egy csokrot, és kész. Ez 4-5000 forintból megvan. De azért azt mondhatjuk inkább, hogy 5-7000 forint a legkevesebb, amit csokorra költeni szoktak. Ebben már olyan virágok vannak, amiket elõre megrendeltek, tehát frissek, tartósabbak, mint a helyben összeválogatott csokor.
Maximum: nincs!!! Csak egy újabb „átlag”’ adat: nem szoktak 15 000 forintnál többet szánni rá.

 

Autódíszek


Nagyjából, mint a csokrok. 7 000 és 15 000 forint között nagy választékban lehet rendelni. Népszerûbb a motorház tetején elhelyezett tapadókorongos konzol, de a virágfüzér is egyre divatosabb.

 

Kitûzõk

 

Az összeállításuk mindig a menyasszonyi csokorhoz, az abban elõforduló fõvirághoz alkalmazkodik. A võlegény és a tanúk kitûzõje hasonló, ám a võlegényé kicsit több virágból áll. 700 és 1 500 forint közötti összegre kell számítani.

 

Karkötõk

 

Igazi vagy selyemvirágból, mérettõl függõen 1000 forint környékén mozgó árakkal kell kalkulálni. Karkötõknél érdemes arra figyelni, nehogy tejnedves növénnyel tervezzetek, mert bizony azok általában mérgezõek, enyhébb vagy súlyosabb allergiás reakciókat válthatnak ki.

 

Végül


Ha egy szolgáltatónál rendeltek meg mindent, bizony érdemes errõl valamiféle megbízási szerzõdést készíteni. Talán nem hangzik túl szépen, de egy egyszerû papír segíthet abban, hogy ti is és a szolgáltató is biztonságban érezze magát. Ti garantáltan azt, akkor és annyiért kapjátok, ahogy az a papíron szerepel. A virágos pedig magabiztosan foghat neki a megrendelésnek, nem fog az utolsó pillanatban kiderülni, hogy Te ugyan fréziát mondtál, de kardvirágra gondoltál!Forrás: www.lagzi.info

Bejelentkezés

Azonosító: Jelszó:
Regisztráció Elfelejtett jelszó

Szolgáltatás kereső

Keresőszó:
Tevékenység kereső:
Megye szerinti szűrés:
Város szerinti kereső: