Takarékos esküvő 1. rész

Pazar esküvőről álmodoztok, de a józan valóság az, hogy nem tudtok túl sokat áldozni rá? Vagy eleve úgy gondoljátok, nem a gazdag külsőségeken múlik a boldogságotok? Íme néhány költségcsökkentő tipp, hogy ne kelljen lemondanotok az ünnepi hangulatról, ugyanakkor ne eladósodva induljatok el a közös utatokon.

  • Minimalizáljátok a vendéglistát!

elokeszulet_vofely.jpgEz a ti nagy napotok, és az szeretnétek, hogy mindenki veletek örüljön? Vagy ugyan eszetekbe sem jutna mindenkit meghívni, de tartotok az esetleges sértődéstől? Mindkét esetben döntenetek kell: minden egyes új név a listán növeli a költségeiteket, ami nem csupán a vacsora árát jelenti, előfordulhat, hogy néhány pluszfő miatt például nagyobb termet kell bérelnetek. Mégis hogyan döntsetek?

 

-Ne hívjatok meg olyan ismerősöket, akikkel az utóbbi 4-5 évben semmilyen kapcsolatotok nem volt.

- Ne érezzétek kötelességeteknek, hogy egyedülálló ismerőseitek éppen aktuális párját is meginvitáljátok – főleg, ha még nem is ismeritek őt.

- Ha késztetést éreztek arra, hogy a kollégáitok is jelen legyenek, próbáljátok szűkíteni a kört, nem szükséges az egész munkahellyel együtt ünnepelnetek.

- Kérjétek meg gyermekes barátaitokat, ezen az estén a csemetéik nélkül jöjjenek. Nekik is jót fog tenni egy kis kimozdulás a szülői szerepkörből.

- Rendezzétek az ismerőseiteket csoportokba ­(pl. unokatestvérnél távolabbi rokonok, edzőtermi barátok), és döntsétek el, mely csoportokat hívjátok meg, és melyeket már nem. A „kizárt” csoportból viszont senkit ne hívjatok meg, így nem okoztok kellemetlenséget sem a többieknek, sem magatoknak.

- Ha minden vendéget nem szeretnétek vacsoraasztalhoz ültetni, számukra rendezhettek egy kis állófogadást, ahol néhány sajtosrúd és egy pohár pezsgő mellett megköszönhetitek, hogy eljöttek, és osztoztak a boldogságotokban. Majd elköszönve tőlük távozhattok a vacsora helyszínére, ahol már csak a szűk családi és baráti kör vár benneteket.

  • Spóroljatok az esküvői meghívón!

Az exkluzív kivitelezésű, borítékos meghívók megvásárlása helyett készítsetek saját kézzel meghívókártyákat, így nemcsak olcsóbb, de sokkal személyesebb is lesz az invitálás. Akinek tudjátok, vigyétek el személyesen, ezáltal megtakaríthatjátok a postaköltséget. Az internet korában már e-mailben is elküldhetitek a meghívókat, így akár rögtön visszajelzést is kaphattok arról, hogy kinek a jelenlétére számíthattok.

  • Menyasszony – olcsóbban

menyasszony.jpg

Igen tudjuk, a menyasszonynak a saját ruhája szent, hiszen kislány kora óta erről az eseményről álmodozik. De egy reálisan gondolkodó menyasszony azt is tudja, ez a ruha egyetlen estére szól, az emlékét a továbbiakban a videófelvételek és a fényképek őrzik. Maga a ruha legfeljebb a szekrényben hever majd úgy 25 évet, amikor is nagy valószínűséggel majd a „Neked őrizgettem, kislányom!” mondatra a „Nekem ez az ósdi vacak nem kell!” felelet hangzik el.

Tehát, ha nem ragaszkodtok saját, és főleg vadiúj ruhához, máris egy jelentős összeget húzhattok ki a költséglistáról. A legkézenfekvőbb megoldás a kölcsönzés, de ha mégis saját ruhát szeretnétek, számtalan módon juthattok egyedi – esetleg egészen különleges – darabhoz. Érdemes az árverési oldalakon böngészgetni, ahol a megvásárolt, ámde fölöslegessé vált – mi szóltunk! – ruhák között nézelődhettek, vagy ráakadhattok kiárusított dizájnerdarabokra is.

  • Bolondítsátok meg a napokat!

A legtöbb esküvő szombaton van, ilyenkor minden helyszín teltházas, és természetesen 100 százalékos áron működik. Ám ha találtok egy másik időpontot, esetleg még kedvezményeket is kiharcolhattok akár a szolgáltatások, akár a rendezvényhelyszín áraiból. Ki ne örülne, ha kapna 50–100 fő vacsoravendéget egy csendes szerda vagy vasárnap estén?

  • Csínján a templomi dekorációval!

templomi2.jpgHa az esküvőtöket egy olyan ünnep közelébe szervezitek, amikor a templomokat feldíszítik, jelentős összeget takaríthattok meg azzal, hogy nem ti virágozzátok fel. De más napokon sem feltétlenül szükséges virágba borítanotok a hatalmas teret. Ha ragaszkodtok hozzá, legyenek hordozhatók a dekorációs elemek, hogy a vacsora helyszínére átszállítva tovább szolgálhassanak. Vagy virágok helyett helyezzetek el gyertyákat a templomban – ez az olcsóbb megoldás egyben gyönyörű és meghitt hangulatot varázsol.


Szerző: Semei

Bejelentkezés

Azonosító: Jelszó:
Regisztráció Elfelejtett jelszó

Szolgáltatás kereső

Keresőszó:
Tevékenység kereső:
Megye szerinti szűrés:
Város szerinti kereső: