Interjú: Hogyan látja az esküvőt Somay Márk, fotós

Interjúsorozatunk következő 'áldozata' Somay Márk, aki fotósként már sok örömteli pillanatnak lehetett részese. Márk, fiatal kora ellenére teljes mértékben elkötelezte magát a fotózásnak, és boldogan tett eleget kérésünknek, és válaszolt kérdéseinkre.

 

1. Márk, hogyan készülsz egy esküvőre, mint fotós?

 

Nagy körültekintést igényel egy esküvő megörökítése.

A fotós felelősége rendkívül nagy, mivel egy pár életében egy megismételhetetlen eseményt kell megörökítenie. Lehetőség szerint megpróbálok felkészülni minden hibalehetőségre (plusz objektívek, plusz akkumulátorok, plusz fotós).

Természetesen az esküvő előtt elbeszélgetek a párral, hogy megismerjük egymást, és ne érezzék magukat egy kicsit sem feszélyezve. Átbeszéljük a fotózás helyszíneit, elmondják, hogy mire gondoltak a fotózás alatt. A terepbejárás is nagyon fontos, így könyebben fel tud készülni a fotós, hogy miyen kiegészítő eszközök szükségesek a legszebb fotók elkészítéséhez.

 

2. Hány fotó készül általában az ifjú párról?

 

A fotók száma attól függ, hogy mennyi ideig kell fotózni. 4-5 óra 4-500 fotó, de egy egész napos fotózás akár 1000 expót is jelenthet. Fontos a képmennyiség, de személy szerint én inkább készítek kicsivel kevesebbet, de igyekszem érdekes, és minőségi fotókat készíteni, olyan pillanatokat megörökíteni, ami vicces, vagy megható, és szívesen emlékeznek majd vissza az emberek.

 

3. Milyen helyszíneket javasolsz az ifjú párrol készült fotókhoz?

 

Szerintem a leghangulatosabb helyszín egy szép park, vagy tópart, valahol a ceremónia helyszínének a közelében. Egy esküvő alatt figyelmet kell fordítani a pratikumra is, hogy minél egyszerűbben, és gyorsabban tudjuk megoldani a beállított fotókat. Van lehetőség stúdióban is készíteni a párról fotókat, ez most nincs divatban, de nekem személy szerint sokkal jobban tetszik a külső helyszínes fotók hangulata.

 

4. Milyen egy trendi fotó manapság?

 

Manapság a legtrendibb esküvő fotózás a Trash The Dress (Szemétbe a ruhát).

Az esküvő egyedi és megismételhetetlen. Az alkalomhoz illő menyasszonyi ruhát is csak ezen a napon fogja viselni az ara. Miért ne lehetne tönkretenni egy felszabadult hangulatú fotózással? Ez természetesen nem csak a hölgyek fotózását jelenti, az urak is részt vehetnek. Nagy előnye ennek a fotózásnak, hogy teljesen egyedi hangulatú fotókkal emlékezhettek meg a nagy napról. A ruhát hogy lehet tönkretenni? Bárhogy! Sárral, ollóval, vízzel, vörösborral, csak a kreativitás szabhat határt.

 

5. Milyen 21. századi trükköket használsz?


Nem szeretem a túl retusált esküvői fotókat, szerintem akkor elveszik a hangulata. Természetesen lehetőség van bármilyen utómunkára, de én csak a minimális beállításokat kedvelem (expozíció korrekció, kontraszt beállítás, színkorrekció)

 

6. Milyen extra jótanáccsal látnád el a jegyespárokat?

 

Ne izguljanak, egy profi fotóssal csak jó képek készülhetnek, ezért érdemes azt megfontolni, hogy megéri-e spórolni pár tízezer forintot azon az eseményen ami egyszeri és megismételhetetlen.

 

7. Hogyan érhetnek el téged a párok ha tanácsra, segítségre van szükségük?

 

Telefonon elérnek a +36 70 377 37 22 számon, illetve írhatnak a info@kellegyfotos.com e-mail címre. További információkat, referenciákat pedig a www.kellegyfotos.com weboldalon találnak. 

 

Somay Márk - Névjegy

  • Tizennyolc éves kora óta foglalkozik komolyabban a fényképezéssel.Somay_Mark.jpg
  • 2008-ban a magyar Fred Perry forgalmazójának óriásplakát-  kampányához készített fotókat.
  • 2008-ban tanult többek között a világhírű Szipál Martin  fotóművésztől is.
  • 2008. óta az Antropos.hu fotóskoordinátora, azóta sok kezdő  fényképésznek oktatott fotózási ismereteket.
  • 2009. óta az A38 hajó hivatalos fotográfusa is.
  • 2009. márciusában a Sisters of Mercy zenekarról készített fényképeit az angol Classic Rock Magazine is közölte.
  • 2009-től a nyári fesztiválidőszakban a VOLT, a Balaton Sound és a Sziget Fesztivál hivatalos fotósa.

Több portréja, koncertfelvétele megjelent a hazai nyomtatott sajtóban is, publikálták képét a Wan2, Magyar Narancsban, és az Exit magazinban is.


Bejelentkezés

Azonosító: Jelszó:
Regisztráció Elfelejtett jelszó

Szolgáltatás kereső

Keresőszó:
Tevékenység kereső:
Megye szerinti szűrés:
Város szerinti kereső: