Leplezetlenül a menyasszonyi fátylakról

S6S_menyasszonyi_4e2d917b8eda2.jpg

Folytatjuk cikksorozatunkat az esküvői kiegészítőkről; ezúttal a menyasszony megjelenésének az esküvői ruhát követően leginkább meghatározó eleméről, az esküvői fátyolról írunk. A fátyol használata évszázadok óta ismeretes, ennek célját mindig az adott kultúrában kell keresnünk. Van ahol védőszerepet töltött be, és a hiedelem szerint megvédte a menyasszonyt az ártó szellemektől, míg máshol a menyasszony szerénységét, erkölcsösségét szimbolizálta. Manapság viszont leginkább díszítő funkciót tölt be és emeli a menyasszonyi ruha fényét, kihangsúlyozza a hajviseletünk szépségét. Abban mindenesetre egyetérthetünk, hogy a fátyol az esküvői szertartások nélkülözhetetlen kelléke maradt mind a mai napig.

 

Az esküvői fátyol kiválasztása nem is olyan egyszerű, mint gondolnánk, hiszen több dologra is ügyelnünk kell: gondoljuk át milyen esküvői ruhát, illetve frizurát választottunk.

Először is vegyük figyelembe, hogy milyen menyasszonyi ruhát fogunk viselni, ennek alapján a fátyolválasztásnál három szempontot kell megvizsgálnunk: a fátyol színét, a hosszát és a díszítését. Alapszabály, hogy a fátyol alapszíne ugyanolyan legyen, mint a ruháé, mely leggyakrabban a klasszikus fehér, vagy ekrü. A fátyol hosszának kiválasztásakor gondoljuk át, hogy melyik részen hangsúlyos és díszített a ruhánk, válasszunk olyan fátylat, mely kihangsúlyozza a ruha díszítését, tehát vagy még a díszített rész felett végződjön, vagy áttetsző anyagával láttatni engedje a díszítést.

 

S102_menyasszony_4e2d987a311df.jpg

Ennek alapján három kategóriát különböztetünk meg:

- Rövid fátyol:

mely valahol a menyasszony válla és dereka között végződik. Ezt általában olyan ruhákhoz választják, melyek derékban jobban díszítettek, ily módon is a figyelmet oda irányítva.

- Közepesen hosszú fátyol:

a menyasszony könyökéig ér. Ez a legáltalánosabban használt fátyol hossz manapság.

- Hosszú fátyol:

takarja a menyasszony csípőjét, és amikor a menyasszony a csokrot tartja, a fátyol vége is az ujjához van rögzítve. Különösen elegáns, ha a menyasszonyi ruhának hosszú az uszálya.

 

A menyasszonyi ruhánk stílusa is nagyban meghatározza a megfelelő fátyolválasztást: amennyiben egy egyszerűbb ruhában mondjuk ki a boldogító igent, úgy egy hangsúlyosabb, gazdagon díszített fátyol tökéletes kiegészítő lehet. Hogyha viszont az esküvői ruhánk bonyolultabb vonalvezetésű, díszesebb fazonú, úgy próbáljunk visszafogottabb, szolidabb fátylat választani.

 

S22_menyasszonyi_4e2d983e64e31.jpg

Hogyha átgondoltuk esküvői ruhánkat, foglalkozzunk kicsit a frizurával is. Fontos, hogy a fátyol megfelelő rögzítésére már a frizura megtervezésekor gondolni kell, ezért a fodrászhoz menet semmiképpen ne felejtsük otthon a fátylat, ami a próbafrizura elkészítésére és a nagy napra egyaránt vonatkozik. A hajviseletünk alapvetően meghatározza, hogy milyen fátylat, illetve fejdíszt javallott választanunk. Egy nagyobb fejdísz vagy hosszú fátyol szükségessé teszi a feltűzött hajviseletet, például a kontyot, mely megtartja a nehezebb fejdíszeket. Hogyha pedig a kiengedett haj mellett döntünk, akkor érdemesebb a rövidebb vagy középhosszú fátyol mellett döntenünk. A fátylat rögzíthetjük fésűvel vagy hajtűvel a frizurához, illetve kombinálhatjuk tiarával is. A feltűzött hajhoz választhatunk magasabb tiarát, míg a leengedett hajhoz inkább egy alacsonyabb tiarát ajánlunk.

 

Érdemes pár szót ejtenünk a fátyol felemelésének ceremóniájáról is: fontos, hogy az újdonsült férj ezt kellő eleganciával tegye. Ez a kedves mozdulat, amikor a férj a felesége arca elől felemeli a fátylat, azt szimbolizálja, hogy a  férj elkötelezi magát arra, hogy a feleségét az élet minden területén segíteni fogja.

 

www.westerleigh.hu

www.mandzsettagomb.hu


Szerző: G.Westerleigh Esküvői Kiegészítők

Bejelentkezés

Azonosító: Jelszó:
Regisztráció Elfelejtett jelszó

Szolgáltatás kereső

Keresőszó:
Tevékenység kereső:
Megye szerinti szűrés:
Város szerinti kereső: