Külföldön való házasságkötés

Melyikünk ne álmodta volna meg a nagy napot a világ egy távoli, egzotikus szegletén, ahol nem a régi jól bevált - ám néha kissé ellaposodott és unalmassá váló - szertartás keretei között mondhatjuk ki végre azt a bizonyos boldogító szót? Homokos tengerparton, pálmafák alatt Bali szigetén, az inkák elveszetett városában, a perui Macchu Picchuban, vagy épp a világ legnagyobb székesegyházában, a római Szent Péter Bazilikában. Mielőtt azonban lefoglaljátok a repülőjegyet, érdemes néhány részletet tisztázni a külföldi házasságkötésről. Íme néhány gyakorlati tudnivaló, melyek nélkül el sem érdemes indulni:

útlevél.jpg

A külföldön történő házasságkötés nélkülözhetetlen dokumentumai a következők: érvényes útlevél (kivéve az EU országai, ahol elegendő a személyi igazolvány), kitöltött házassági formanyomtatvány, a születési anyakönyvi kivonatok másolata, a házasságkötési kérelem (melyben szerepel a pár jelenlegi lakcíme, a tervezett utazás dátuma, a telefonos elérhetőségek, illetve a tervezett esküvő dátuma), névváltoztatás esetén az ehhez kapcsolódó formanyomtatvány, és végül az ún. házasságkötési tanúsítvány, melyet az illetékes helyi közigazgatási hivatalnál kell kérelmezni. Ez az okirat bizonyítja, hogy egy magyar állampolgár érvényesen köthet házasságot a magyar jog szerint. Ezt úgy kapjátok meg, ha előtte bementek az anyakönyvi hivatalba, s igazoljátok, hogy a házasságkötés törvényes feltételei fennállnak, s házasságotoknak törvényi akadálya nincs. A tanúsítványt néhány külföldi államban hitelesíttetni kell az ún. Apostille pecséttel, melyet a Külügyminisztérium Konzuli Főosztályán tesznek meg. A tanúsítvány a kiállításától számított 6 hónapig érvényes.

A dokumentumok hiteles fordítására is szükségetek lesz, melyet fordítóirodák végeznek. Ezen irodák listáját a www.offi.hu oldalon találhatjátok.
Egy újabb nyomtatványon a házasulandó felek és tanúik adatai szerepelnek majd, melyeket a szálloda vagy esküvő szervező cég számára kell elküldeni.
Minden esetben magatokkal kell vinni a már elküldött papírok eredeti változatát is, s be kell mutatni a szertartás előtt.

 

Fellélegezhettek, innentől kezdve semmi akadálya nincs az álomhelyszínen történő házasságkötéseteknek. A mézeshetek után, ha hazatértek, lesz még egy kis dolgotok. A külföldön kötött esküvőt ugyanis Magyarországon is honosíttatni kell. Ennek részleteiről az anyakönyvi hivatalnál érdeklődjetek.

Lehet, hogy elsőre riasztónak tűnik a sok elintéznivaló, de kárpótolhat titeket mindezért ama bizonyos felejthetetlen nap, melyekről évtizedeken át mesélhettek az irigységtől elzöldült arcú rokonoknak, barátoknak.


Szerző: Papp Veronika

Bejelentkezés

Azonosító: Jelszó:
Regisztráció Elfelejtett jelszó

Szolgáltatás kereső

Keresőszó:
Tevékenység kereső:
Megye szerinti szűrés:
Város szerinti kereső: