Esküvõi névválasztás

A névválasztás kérdése az esküvõ közeledtével egyre aktuálisabbá válik. A választott nevet már a polgári bejelentkezésnél meg kell adni, de az az esküvõ dátumáig bármikor megváltoztatható. Sõt - megfelelõ utánajárás és anyagi ráfordítás mellett – az esküvõ után is annyiszor és úgy változtathatjuk meg nevünket, ahogy szeretnénk.

 

Vissza a leánykorba


Régen magától értetõdõ volt, hogy a menyecske párjának nevét vette fel, büszke is volt arra, de úgy igazán!

 

Ellentétben a mai kor modernizálódó felfogásával. A nagyfokú emancipáltság és a szuverenitás megtartása, valamint a függetlenedni akarás következtében a mai nõk nemhogy nem szívesen veszik fel férjük nevét, ha már megtették, sorra változatják vissza leánykori nevükre.

 

Nevünkkel is önmegvalósítunk

 

A lehetõség adott. Jogilag sincs semmi akadálya. Miért ne tennénk hát? Miért maradjanak egyszerûek a dolgok, ha bonyolultak is lehetnek? Ettõl nõ igazán a szabadságérzetünk,  ezáltal is csak „önmegvalósítunk” és „önkifejezünk”. A nevünk a garancia arra, hogy önmagunk maradhatunk.
Esküvõi névválasztásLehetséges variációk a névválasztásra:

- a születési név megtartásával: Kis Katalin
- férj teljes nevének felvételével: Benedek Károlyné
- mindkettõt egyben: Benedek Károlyné Kis Katalin
- a férj vezetéknevével + „né”végzõdéssel: Benedekné Kis Katalin
- csak a férj vezetéknevével: Benedek Katalin
- kötõjellel: Benedek - Kis Katalin (Kis–Benedek Katalin)
- rövidítéssel: B. Kis Katalin

Mindegyik verzió árulkodik viselõjérõl, döntésünknek oka van.

 

Néhány példa erre:

 

1. A férj családi neve a feleség utónevével – pl. Benedek Katalin
A hölgy elkötelezett, de mégsem. Akarja párkapcsolatát, mégsem teljesen biztos benne. Hezitál. Maga mellett akarja tudni párját, ám meghagyja a kiskaput saját függetlenségének irányába is. Az ilyen nõ gyakran irányító egy kapcsolatban, de legtöbbször csak a külvilág felé.

 

2.  A „né” végzõdés  - pl. Benedek Károlyné
Az asszony teljes mértékben felvállalja az urát. A nõ a társadalom elvárásának gondolja ezt a fajta névviselést és meg is kíván felelni annak. Ezek a hölgyek kissé konzervatívabbak ragaszkodnak a hagyományokhoz, mert nekik a házasság intézménye – sokakkal ellentétben – igazán szent és sérthetetlen.

 

3.  Vezetéknevek kötõjelekkel - pl. Benedek - Kis Katalin
Modern, trendi megoldás. Összeköti a feleket, mégsem teljesen. A nõ és a férfi teljesen egyéni utat jár. Egymásnak szövetségesei, szükségük van egymásra, ám, ha szükséges, egyedül is jól boldogulnak. Abban biztosak, hogy együtt könnyebb, de lehet, hogy szövetségüktõl csupán egzisztenciális eredményt várnak.

 


Bugyi Béla vagy Akciós Áron – maradjunk-e szellemesek?

A névválasztás ma már nem egy életre szól és ez a „szabadság” nem csupán a nõk kiváltsága. Az új törvények értelmében ma már a férfiak is felvehetik feleségük vezetéknevét, ám alkalmazása gyakorinak nem mondható. Akkor fordul elõ mégis, ha a férj vezetékneve nem éppen „szalonképes”.

 

Melyik feleség akarná felvenni Bugyi Béla, Kan Péter vagy esetleg Akciós Áron nevû kedvese vezetéknevét? Köztudottan igazi szívfájdalom egy férfi számára, ha nevével a nemesi családfát nem viheti tovább, ám tekintettel leendõ gyermekeikre is, jobb, ha megfontolják a kérdést.

A születendõ baba minden akadály nélkül viselheti az anya nevét is, de azt a házasságkötéskor elõre el kell dönteni, s a házasságból született összes gyereknek ezt a vezetéknevet kell adni.
www.nana.hu
www.weddings.hu


Forrás: www.lagzi.info

Bejelentkezés

Azonosító: Jelszó:
Regisztráció Elfelejtett jelszó

Szolgáltatás kereső

Keresőszó:
Tevékenység kereső:
Megye szerinti szűrés:
Város szerinti kereső: