Az esküvő hangulatfelelőse, a vőfély vagy ceremóniamester

    Esküvőtök napján természetesen tiétek a főszerep. Ahhoz azonban, hogy a szertartás és a rendezvény további része is gördülékenyen működjön, nem árt, ha segítőtök is akad, aki rajtatok és a vendégeken tartja a szemét. Ő a vőfély, vagy ceremóniamester. Előző inkább a falusi lakodalmak kísérője, a ceremóniamester viszont otthonosabban mozog a városi hagyományok körében. Feladatkörük tulajdonképpen ugyanaz: házigazdaként a háttérből szervezni a dolgokat. Levezényli a soron következő programokat, irányítja a násznépet, és megoldja a nem várt eseményeket is.

 

  Egy kis túlzással azt lehet mondani, hogy a vőfély nagyobb hagyománykört ismer. Városban tartott esküvőn ugyanis bizonyos hagyományokat mellőznek. Ilyen esemény például a lánykérés, a násznép végigvezetése a falun, vagy a verses köszöntők, melyek végigkísérik a lakodalmat. Mindettől függetlenül azonban ugyanarról a „hivatásról” beszélünk. Mind a vőfély, mind pedig a ceremóniamester hivatott biztosítani a vendégek felhőtlen szórakozását minden olyan helyzetben, amikor az ifjú pár éppen nem tud több száz emberre egyszerre figyelni, vagy amikor a zenekar épp vacsorázik.

 

   A vendégek bemutatása, a vacsora felkonferálása, a játékok, a menyasszonytánc levezénylése, de akár a menyasszonyi torta behozatala is azon koordinációs feladatok közé tartozik, melyek a vőfély nélkül bizony nehézkesen működnének. Sokan kérdezik, hogy mindenképpen szükséges-e jelenléte egy esküvőn. Erre válaszként a következő kérdésekkel felelhetünk: mit tennétek, ha a zenekar túl hosszú szünetet tart? Ha a vendégek szemmel láthatóan unatkoznak? Ha a pincérek elfelejtik a desszertet, vagy ha leborul az esküvői torta? Neadjisten nem kerül elő a tánc hevében lerepült menyasszonyi cipő?

 

  Bizony, bizony, érdemes jól megfontolni, hogy valóban kihagyjátok–e őt a jelenlevők listájáról! E feladatra akár egy kevésbé szégyenlős közeli barátot is felkérhettek, de hivatásos vőfélyt/ceremóniamestert is fogadhattok. Se szeri sem száma a világhálón önmagukat hirdető mestereknek, választék akad bőven, a ti feladatotok már „csak” a döntés marad.

 

  Higgyétek el, nem bánjátok meg, segítségével egészen biztosan felejthetetlen estében lesz részetek Nektek és a vendégeknek is!


Szerző: Papp Veronika

Bejelentkezés

Azonosító: Jelszó:
Regisztráció Elfelejtett jelszó

Szolgáltatás kereső

Keresőszó:
Tevékenység kereső:
Megye szerinti szűrés:
Város szerinti kereső: