Esküvői babonák

Ha már mindent tökéletesen megszerveztünk az esküvő körül, mi az, amire még oda kell figyelnünk? Természetesen a babonákra. Nehogy aztán ez a néhány apróság rontsa el az ígérkező boldogságot!

 

Néhány? Ha mindet szem előtt szeretnénk tartani, valószínűleg rámenne ez a szép nap, de ha csak egy apró hagyományőrző erecske is csörgedezik bennünk, néhány babonával biztosan szembetaláljuk magunkat.

babonak.jpg

 

Azt gondolnánk, az egyetlen elképzelhető jó idő ezen a napon a napsütés lehet. Ez valóban jó előjelnek számít, de ha a vőlegény szivárványt is lát – és nem a másnaposságtól -, még nagyobb boldogságban bízhatunk. Ám az esőtől sem kell megijednünk, bár lehet, hogy a szabadba tervezett ceremóniát elmossa, viszont gazdagságot jövendöl. Más hiedelmek szerint viszont sok sírást a házasság alatt – hát így bízzunk meg a babonákban.

 

Szinte mindenki által ismert tiltás, hogy a vőlegény nem láthatja az arát az esküvő előtt a menyasszonyi ruhájában, mert ha megpillantja, az szerencsétlenséget hoz. De ide vezet az is, ha a menyasszony dolgozik a ruhája elkészítésén.

A fátyol nem csupán szép, de fontos védelmi szerepet is betölt: megvédi a menyasszonyt a rontástól, a szemmel veréstől, sőt a gonosz démonoktól is. A fodrászati próbáknak kicsit ellenlábasa, hogy a fátylat nem szabad az esküvő napja előtt a menyasszony hajába tűzni, ugyanis az a házasság gyors megromlásához vezet. És ne hagyjuk, hogy a koszorúslányok vagy a barátnők próbálgassák a fátylunkat, mert a babona szerint hamarosan a férjünkkel is ezt fogják tenni.

 

Egyre inkább elterjedt nálunk is az az angolszász szokás, hogy a menyasszonynak négy dolgot biztosan viselnie kell: valami újat, valami régit, valami kölcsön kapottat és valami kéket. Az új dolog a jövendőbeli, még a régi az elmúlt életét szimbolizálja, a kölcsön kapott a barátságot és szerelmet, amire vigyázni kell, a kék szín pedig a hűség jelképe.

 

Ha az örökké tartó házasság szimbóluma, a gyűrű az esküvő napján otthon marad, vagy elveszik, nem csak azért kellemetlen, mert a boldog párnak nincs mit egymás ujjára húzni, hanem azért is, mert balszerencsét hozhat. Ugyanezzel a veszéllyel jár, ha a gyűrű leesik.

Szerencsét hoz azonban, pontosabban a házasság termékenységét szimbolizálja, amikor a koszorúslányok rózsaszirmokkal hintik tele a pár útját. Hasonló – ázsiai eredetű – szokás a rizsszórás, mely modern értelmezésében már az anyagi gazdagságot is jelképezi.

 

Nincs esküvő csokordobás nélkül, amit leginkább a menyasszony hajadon barátnői várnak izgatottan, hiszen legközelebb az állhat oltár elé, aki elkapja a csokrot. És hogy a vőlegény facér férfiismerősei se maradjanak ki a jóból, ők az ifjú férj által közéjük vetett harisnyakötőtől várhatják jövőjük alakulását.

 

Az esküvői viseletek körül is számos babona fedezhető fel: a menyasszony koszorújába font és a vőlegény kabáthajtókájába tűzött rozmaring a házasság egyik alapját, a hűséget szimbolizálja. A koszorúslányok azért öltöznek a menyasszonyéhoz hasonló ruhába, hogy megtévesszék az esküvőn megjelenő boszorkányokat, és ne találják meg az igazi menyasszonyt. Nem jó hír a nyári aráknak, hogy nem szerencsés viselet a szandál vagy az elöl nyitott cipő, ugyanis a szerencse kicsusszanhat a lábujjaik között. Cipőt sem szabad a lakodalom ideje alatt cserélniük, mert az könnyen a férjük cseréjéhez vezethet.

 

Úgy tűnik, a gonosz szellemek nem szeretik a zajt: előzésüket szolgálja egyes vidékeken a porcelán- vagy cseréptörés, valamint amerikai megfelelője, az autó után kötözött kötegnyi csörömpölő konzervdoboz.

 

A születendő utód nemének befolyásolását, a név továbbvitelét hivatott előidézni az a szokás, hogy a vacsora alatt a menyasszony ölébe egy kisfiút ültetnek. Kizárólag lányos anyukának készülők inkább óvatosan hárítsák ezt a momentumot.

 

Az esküvő végeztével a közös élet kezdetének szimbóluma, amikor az ifjú férj az ölében viszi át a küszöbön a feleségét – elkerülve ezzel azt, hogy a küszöb alatt megbúvó rossz szellemek megzavarják őket.


Szerző: Rozsnyai Gábor

Bejelentkezés

Azonosító: Jelszó:
Regisztráció Elfelejtett jelszó

Szolgáltatás kereső

Keresőszó:
Tevékenység kereső:
Megye szerinti szűrés:
Város szerinti kereső: